tiistai 23. kesäkuuta 2015

Sadut luovuuden lähteinä


Tarinankerronnalla on yhtä pitkät perinteet kuin ihmiskunnalla yleensäkin. Puhekielen kehityksen myötä tärkeää tietovarantoa alettiin kertoa suullisesti työn lomassa tai nuotiolla. Kirjoitustaito on suhteellisen myöhäinen keksintö, ja pysyi suhteellisen harvojen käsissä varsin pitkään. Tämän vuoksi tärkeä tietoperintö piti pukea helposti muistettavaan muotoon, tarinoiksi. 

Kautta aikain vanhempi polvi on pitänyt tärkeänä siirtää keskeisinä pitämiään eettisiä ja moraalisia kysymyksiä jälkikasvulleen. Saduilla on tässä prosessissa ollut varsin keskeinen rooli. Ehkä kaikista tutuin on ”paha saa palkkansa” -tarina. Mutta yhtä kaikki saduilla haluttiin  myös varoittaa: ”älä lähde yksin metsään” (Hannu ja Kerttu), ”varo susia” (Punahilkka). 

Jaakko ja pavunvarsi - Satusivellin 2014

Saduissa kaikki on mahdollista. Inhimilliset rajat on helppo ylittää. Peukaloinen kutistui ja matkusti pitkän matkan villihanhien selässä lentäen. Taikalamppu on antanut kolme toivetta monille hädässä oleville. Kissa on laittanut hienot saappaat jalkaansa ja toiminut hoviherran tavoin. Prinsessa Ruususen linnassa on nukuttu 100 vuotta syvää unta, ja herätty sitten niin kuin aamulla herätään.

Sadun rajattomuudessa on myös sen voima. Satu ruokkii lapsen mielikuvitusta. Mielikuvitus taas on ehdoton edellytys luovuudelle. Uuden kokeileminen lähtee oman mielikuvituksen rajojen ylittämisestä.  Viime kädessä ilman rohkeaa kokeilukulttuuria ihmiskunta ei voi keittyä eteenpäin. Vaikka siis tänä päivänä asiat siirtyvät uusille sukupolville mitä erilaisemmissa muodoissa, kirjoina, ääni- ja kuvatallenteina, sadulla on edelleen suuri merkitys luovuuden synnyttäjänä.

Satusivellin 2014 - avajaistunnelmia

Karstulassa vietetään vuosittain juhannuksen jälkeisellä viikolla Satusivellin-lastenkulttuuriviikkoa. Viikon tavoitteena on saada sadut elämään toiminnan kautta. Samalla viikon aikana halutaan lapsia ohjata taiteen pariin. Satusivellin-viikon pääosissa ovat lapset. Eivät ainoastaan kulttuurin kuluttajina, vaan myös sen tekijöinä. 

Hannu Patamaa

Omenankukkien aikaan - tervetuloa lukemaan uutta blogia!




Avaamme tänään Karstulan kirjaston oman blogin. Siihen kirjoittavat jatkossa karstulalaiset kirjallisuuden ja kulttuurin alan toimijat ja kirjaston ystävät, sekä kirjaston kirjailijavieraat ja muut yhteistyökumppanit. Blogiteksteissä tullaan tarkastelemaan kaikkea kirjastoihin, kirjallisuuteen ja laajemminkin kulttuuriin liittyvää, erityisesti paikallisesta näkökulmasta.

Tervetuloa seuraamaan kirjastomme blogia!